Entrevistas
Leave a comment

Entrevistem a Mark Dasousa, un dels productors més coneguts del País Valencià

Mark Dasousa ens ha obert les portes d’Atomic Studio per compartir informació i experiències. Mark és un dels productors més destacats del panorama de la música en català i membre de la banda Solar, prèviament entrevistada. El seu projecte com a productor començà a l’any 2000 i des de llavors que per les seues mans han passat grups com La Raíz, AspencatSmoking Souls i molts grups més…Tot això amb la filosofia de recolzar a qualsevol artista o banda i fer-los crèixer.

En primer lloc, com descriuries la teua tasca de productor?

La meva tasca abarca diferents disciplines… La disciplina de pare, de psicòleg, de amic músic, de «poli malo»… Depén del projecte interactua amb els músics i intenta traure el millor del que té entre mans en el moment.

A què et dedicaves anteriorment?

He fet moltes coses… Des de treballar com a socorrista a treballar com a pintor, de DJ… Desde els 18/19 anys em dedique a la música tocant en bandes, i com a productor, l’any 2000 decidisc montar un estudi de gravació.

Per què vas decidir apostar pels grups de música en valencià?

Tot va començar quan vaig descobrir La Gossa Sorda i veig que tenen molt de públic, així és com descobrisc la música en valencià. Després Edu, de La Gossa Sorda, començà a gravar al meu estudi i més tard m’entere que el meu soci va gravar el primer disc de La Gossa Sorda al meu estudi i ja al  2008 en comence en Escola Valenciana i descobrisc més grups.

Com el segell d’Atomic Studio ha agafat tanta força en tant poc de temps?

La nostra filosofia en Atòmic ha sigut recolzar als artistes i bandes. M’he dedicat a apostar per grups i sempre hem pensat pels grups per què cresquen més que preocupar-nos de la part econòmica. També ha sigut per tindre la sort de comptar amb grups com Aspencat, Zoo o Smoking Souls… Tenen un talent i jo els he ajudat a modelar-los.

Quina és la teua assignatura preferida? És a dir, quin és l’estil de música que més agust produeixes?

Tinc els meus gustos musicals i han de vore més amb la música britànica i americana… M’agrada el folk, el rock, el garage, el pop… Són d’on jo venia. Després he entrat en el reggae, en el ska… En estils que jo no haguera entrat per mi mateix i arran de grups que han passat per ací he aprés com es grava, quins condicionants
tens… Nosaltres ací al País Valencià hem creat el nostre propi estil.

Actualment estàs treballant amb uns quants grups. Tens alguna especial il·lusió per algun d’aquests grups als que els vegues un bon futur destacable?

Evidentment, ara estic amb pre-produccions fortes de grups com Smoking Souls i Zoo, però és més fàcil superar-se quan no coneix ningú al grup. Com a grups menuts, Nuc. Em dóna la sensació de què van a aportar algo fresc, però l’èxit no dependrà ni del grup ni de mi, sinó del públic. Grups que no haja gravat jo també destaque a Mai Mai.

Després d’haver tingut tants projectes tan grans, continues amb la mateixa il·lusió per fer aquests treballs o inclús superar-los?

Sí. Jo no agafe grups per guanyar exclusivament diners, sinó perquè m’interessa. De vegades em busquen a mi i jo intente veure la part més positiva per fer la feina… Em costa molt dir-li a un grup que no m’interessa. En tota la meua trajectòria he dit poques voltes que no.

Quin futur li veus a la música en valencià després de veure el buit que han deixat grups com la Gossa Sorda i Obrint Pas que han decidit despedir els escenaris?

Em pareix enorme el que han conseguit grups com La Gossa Sorda o Obrint Pas, però el futur de la música en valencià és el futur que els músics voldran. També estan apareixent diferents estils dins la música en valencià, ja no es tracta sols de tindre una dolçaina en el grup.

Quin consell donaries a la gent que acaba de clavar-se en el panorama de la música en valencià?

Que hi ha que treballar moltíssim. No es tracta de tindre un grup i triomfes, t’ho has de treballar i tindre un compromís amb el grup. Que pensen que l’esforç sempre té la seva compensació.

Filed under: Entrevistas

by

Colaboradora i encarregada de la secció Música en Valencià a Vida Indie.